Sömnlöshet

Natt

Natt

Stuga på landet

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vårt nya folkhälsoproblem

Sömnproblemen i samhället har ökat drastiskt de senaste tio åren. Stress, omstruktureringar, för mycket mentalt arbete, för mycket stimuli och för lite fysisk aktivitet är bidragande orsaker till varför sömnproblemen har ökat. Andra orsaker kan vara personliga kriser, oro, dödsfall och barnafödsel.

Överstimulering

Nästan alla har någon gång haft en period av sömnlöshet i sitt liv. Men hos vissa kan problemen bli kroniska. Det som en gång har varit orsaken kan nu vara borta men sömnlösheten kvarstår. Det har blivit en rundgång som utan hjälp kan vara svår att ta sig ur. När vi är nyfödda så finns det inga problem med att sova (förutom vissa undantag som kan ha neurologiska eller medicinska orsaker). Det finns heller inga djur som lider av sömnproblem. Sömnlösheten är något vi förvärvar. Orsaken många gånger tycks vara överstimulering av de fem sinnena. Det moderna livets snabba tempo, liksom de många teknologiska nyskapelserna har gjort överretning av sinnena till nära nog en epidemi. Det har t.o.m. blivit modernt att överstimulera och anstränga sinnena. Ju mer våldsamma och livliga scenerna är, desto populärare är filmerna. Inom musiken gället det motsvarande.

Förr så var vårt hem en plats för rekreation och vila. Tyvärr så har stressen och teknologin kommit in i våra hem genom datorer, mobiltelefoner och TV-apparater.

Eget ansvar

Samhället har ett visst ansvar för allt detta men vi själva måste också ta ansvar för våra liv. Detta är en viktig grundförutsättning för att behandlingen skall fungera. Om man inte gör något åt orsaken till sömnlösheten så kommer problemet tillbaka igen (Ibland kan orsaken vara borta men obalansen ändå finnas kvar låst i kroppen). Förhållande få människor söker hjälp för sin sömnlöshet. Många gånger kan man känna skam. Man borde ju kunna sova. Därför söker många inte hjälp utan går med sin problematik flera år utan att söka hjälp.

Behandling

Målet med mina behandlingar är inte att för all framtid hindra att man kommer att bli sömnlös igen. Det kommer alltid att finnas orsaker till att det kan hända på nytt. Mitt mål är att hjälpa er att komma ur ert kroniska problem med sömnlöshet och förstå de mekanismer som utlöser sömnlösheten. Att inte tillåta att ett kroniskt tillstånd uppstår igen. Ofta finns det en hjälplöshet hos kroniskt sömnlösa som gör att de känner sig maktlösa inför sina egna problem. Men allt har en orsak och det gäller att kognitivt känna igen dessa utlösande faktorer.

Man kan egentligen säga att man bara har sömnlöshets problem om man mår dåligt under dagarna. Det kan vara stora skillnader på sömnbehovet. Den franske diktaren Voltaire lär ha behövt endast tre timmars sömn per natt, och Storbritanniens f.d. premiärminister, Margaret Thatcher, berömde sig av liknande behov. Med det vetenskapliga geniet Albert Einstein påstås ha sovit 12 timmar i sträck.

Det finns i princip tre olika personlighetstyper som har sömnbesvär:

1. Bara insomningsproblem. Efter insomningen så sover personen bra.

2. Vaknar efter ett tag. Kanske flera gånger samma natt. Insomningsproblem kan också finnas i denna grupp. Skillnaden ifrån den första kategorien är att de har en ytlig sömn.

3. Vaknar tidigt. Personen sover i övrigt bra, men vaknar tidigt på morgonen och kan inte somna om.

Det är viktigt för bra behandlingsresultat att gå till kärnan av problematiken. Många råd som man läser om i veckotidningar skrapar bara på ytan. Det är intressant att observera att en del som har sömnproblem fokuserar på det som är irrelevant för de och ignorerar det som är kliniskt motiverat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referenser och PR

"– Akupunkturbehandlingen
gav en otroligt djup och
skön avspänning och jag kände att ”Så här ska det
kännas när man är riktigt
avspänd”. Den känslan blev som en mall för mig att ta
med hem. Sture fungerade också som en slags livscoach. Det var inte
bara att ligga där på britsen och tro att han skulle fixa
jobbet. Nej, om det skulle bli någon förändring så
måste jag hjälpa till själv också".
Annelie Hallryd

Design downloaded from free website templates.